Kaip įsirengti vejos laistymo sistemą?

 

Kaip įsirengti vejos laistymo sistemą?

Vejos laistymo sistemos įrengimas yra puikus būdas išlaikyti žalią veją net ir karščiausiomis vasaros dienomis. Svarbiausiai turėti tinkamai suprojektuotą laistymo sistemą. 

 

Tinkamai suprojektuota laistymo sistema padeda taupyti ir tolygiai paskirstyti vandenį.

 

Reikia turėti supratimą, kokio tipo purkštuvus reikia rinktis ir kaip išdėstyti. Dažna klaida yra per retas purkštuvų išdėstymas, atrodo, kad purškimo spindulys siekia kito purkštuvo spindulį ir to užtenka, tačiau tam, kad tolygiai būtų palaistytas plotas, jie turi vienas kitą perdengti savo purškimo spinduliu. Laistymo sistemos projektavimo metu sistema yra suskirstoma į atskiras laistomas zonas, nes ne visur vienodai apšviečiama saulės spindulių. Taip pat yra skaičiuojamas laistomos zonos vandens debitas ir slėgis į purkštuvo galvutę pagal vandens šaltinio pajėgumus, vamzdynų dydžius ir slėgio nuostolius per atstumą, ar laistymo sistemos sudedamąsias dalis. Pavyzdžiui jei prijungsime per daug purkštuvų vienai laistomai zonai - bus per mažas vandens slėgis ir purkštuvams neužteks jėgos tinkamai purkšti vandenį. Taip pat ir per didelis slėgis įtakoja blogą purkštuvo veikimą. Reikia nepamiršti, kad blogai suprojektuota sistema išvaisto daug vandens ir blogai atlieka savo funkciją. 

 

Pasiruošimas darbui

Prieš pradedant įkasinėti įrangą, pirmiausia reikėtų pasiruošti darbo vietą: išsilyginti sklypą, kad būtų patogu dirbti ir vamzdynai būtų vienodame gylyje. Tuomet pagal turimą projektą susižymėti kiekvieno purkštuvo, elektromagnetinių vožtuvų, lietaus ar dirvožemio drėgmės daviklių pozicijas.

 

Kasimas

Pagal laistymo sistemos projekte pažymėtas vamzdynų trajektorijas tranšėjos yra kasamos su tranšėjų kasimo mašina arba kastuvu. Jei pas jus yra graži veja- ją galima išsaugoti atskiriant ją nuo dirvožemio su velėnos rėžtuvu ir susukti į rulonėlius. Įkasus vamzdžius reikia gerai sutrombuoti žemę, net ir gerai sutrombavus yra tikimybė, kad žemė susės. Pabaigus darbus, vejos rulonėliai išvyniojami atgal ir jūsų kiemas lieka tvarkingas.

 

Palikite vietos vamzdžiams ties posūkiais

Vamzdžių įlenkimas sukuria silpną vietą, todėl nebandykite tiesinti vamzdžio. Vietoj to, geriau išpjaukite vingį ir sujunkite vamzdžius su mova ar alkūne.

 

Nepjaukite vamzdžių su pjūklu

Jeigu planuojate pjauti vamzdžius su pjūklu, turite žinoti, kad gali likti plastiko drožlių, kurios gali užkimšti purkštukų galvutes. Geriau įsigykite vamzdžių žirkles, kurios kainuoja tikrai nedaug. 

 

Laikykite vamzdžius švarius

Į vamzdžius patekę nešvarumai ir kitokios šiukšlės gali užkimšti galvutę, tačiau didesnė problema yra kai nešvarumai patenka į elektromagnetinį vožtuvą, tuomet jį reikia ardyti ir valyti arba netgi pakeisti nauju. Visa tai gali apsaugoti, jeigu uždengsite galą su lipnia juosta. Ypatingai rekomenduojama praplauti įvadinį vamzdį prieš jungiant į laistymo sistemos kolektorių . Jeigu pastebėjote, kad vamzdyje yra nešvarumų, tuomet purkštuko galvutę nusukite nuo korpuso ir filtrą praplaukite, prieš įsukant ją atgali taip pat praplaukite vamzdyną vandeniu.

 

Dėl platesnės informacijos ar laistymo sistemos projektavimo maloniai prašome kreiptis info@laistymoprekes.lt